Ingredinte
Pentru somon
1 file somon (250gr)
40gr unt
2 linguri miere de albine
1 cățel mare de usturoi pisat
1/4 linguriță ghimbir măcinat
Sare roz de Himalaya
Piper mozaic proaspăt măcinat
Pentru sos
200gr smântână 25/% grăsime
1/2 legătura mărar
1/2 linguriță coajă de lămâie
1 ceapă mică eșalot
1 praf de sare
Pentru decor
Boabe de rodie
Fulgi de migdale
Pătrunjel verde
Mod de preparare
Somonul se spală și se tamponează cu un șervețel absorbant. Apoi se pune într-o tavă tapetată cu folie de aluminiu suficient de mare cât să îl învelească. Se condimentează cu sare și piper în funcție de preferințe.
Într-o cratiță mică pentru sosuri se topește untul. Se adaugă usturoiul pisat și se lasă câteva secunde cât să își elibereze aromele. Apoi se adaugă mierea de albine și se mai lasă câteva secunde până începe să facă spumeze. Amestecul obținut se toarnă peste somon.
Se pune o bucată de hârtie pentru copt peste somon.
Apoi se învelește somonul cu folia de aluminiu.
Se pune tava în cuptorul preîncălzit la 180° pentru 12 minute. Apoi se dezvelește somonul și se mai lasă în cuptor alte 3 minute la 200°. Se scoate somonul pe o farfurie și se lasă 5-10 minute la temperatura camerei.
Cât timp se gătește somonul se prepară un sos din smântână, ceapa eșalot tăiată mărunt, mărar, coajă de lămâie și un praf de sare.
Sosul obținut se pune peste somonul copt.
Apoi se ornează cu boabe de rodie, fulgi de migdale și pătrunjel verde. La servire puteți adăuga extra sos. Delicios e puțin spus 😋