1 file somon (200gr)
1 linguri ulei se măsline extra virgin
5 linguri melasă de rodie
Sucul de la un lime
1 lingură sos de soia
1 lingură zahăr brun
1 cățel mare de usturoi pisat
Sare roz de Himalaya
Piper mozaic proaspăt măcinat
Opțional semințe de susan
Mod de preparare
Somonul se spală și se tamponează cu un șervețel absorbant. Apoi se pune într-o tavă tapetată cu folie de aluminiu suficient de mare cât să îl învelească. Se condimentează cu sare și piper proaspăt măcinat în funcție de preferințe.
Într-un bol se amestecă uleiul de măsline, sosul de soia, melasa de rodie, sucul de lime, zahărul brun, usturoiul pisat și puțin piper proaspăt măcinat.
Cu sosul obținut se unge foarte bine bucata de somon cu ajutorul unei pensule pentru bucătărie. Restul sosului se toarnă peste pește.
Se învelește ușor somonul în folie. Apoi se pune tava în cuptorul preîncălzit la 180° timp de 15 minute.
Apoi se scoate tava și se dezvelește ușor somonul. Se unge somonul cu sosul din folie și se mai lasă 3-5 minute în cuptor dezvelit de folie.
Opțional puteți presară semințe de susan în momentul servirii. Este delicios alături de puțină salată verde asezonată cu 1-2 linguri păstrate din dressingul preparat pentru ungerea somonului 😋