Această salată de vinete în stil oriental este o variantă intermediară între salata de vinete marocană (zaalouk) și salata de vinete turcească (tuncilik). E o salată sănătoasă, aromată și delicioasă. Eu o ador 😊
Ingrediente
3 vinete medii
5 ardei capia roșii
5 căței de usturoi
8-10 roșii cherry
1 linguriță Harrisa
1/2 linguriță chimion măcinat
1/2 linguriță boabe de coriandru măcinate cu ajutorul unui mojar
Sucul de la o jumătate de lămâie
Ulei vegetal în funcție de preferințe (eu am folosit ulei de răpiță, 3-4 linguri)
Sare roz de Himalaya
Piper mozaic proaspăt măcinat
1/2 linguriță praf de usturoi (opțional)
1 linguriță pătrunjel verde uscat
Mod de preparare
Se coc vinetele, se curăță de coajă și se lasă la scurs timp de câteva ore. Între timp se coc ardeii capia, se curăță de coajă, cotoare și pe cât posibil de semințe și se pun la scurs. După ce vinetele s-au scurs foarte bine, se toacă lejer cu ajutorul unui tocător de lemn (nu folosiți mixerul). Se taie ardeii capia fâșii, mai mari sau mai micuțe în funcție de preferințe și se pun în bol, peste vinetele tocate. Se preîncălzește cuptorul la 180° și se pun într-o tavă tapetată cu folie de aluminiu 5 căței de usturoi la copt în coajă. Eu am spălat înainte cățeii de usturoi. De preferat, să folosiți usturoi bio, românesc. De evitat usturoiul chinezesc!!! Usturoiul se coace timp de 15 minute, aveți grijă să nu îl ardeți. Dacă usturoiul se va arde va fi amar. În ultimele 5 minute, adăugați în tavă lângă usturoi și roșiile cherry, spălate bine în prealabil. Scoateți tava și lăsați câteva minute la răcorit.
Apoi curățați roșiile cherry de pieliță și le adăugați în bolul cu vinete și ardei.
Usturoiul se curăță. Ar trebui să aibă un aspect ușor rumen și un gust dulceag. Dacă e amar, înseamnă că, ați cam ars usturoiul… 😁
Apoi, cățeii de usturoi se zdrobesc cu o furculiță. Pasta obținută se adaugă în bolul cu salată.
Se amestecă ușor, apoi se adaugă sucul de lămâie, chimionul, semințele de coriandru zdrobite cu ajutorul mojarului și Harrisa.
Se amestecă ușor pentru omogenizare și îmbinarea aromelor, bineînțeles, cum altfel la o salată de vinete, decât cu o lingură de lemn 😊 Apoi se condimentează cu sare și piper în funcție de preferințe.
Se adaugă opțional pentru o intensificare a aromei, puțin praf de usturoi. Apoi se toarnă uleiul vegetal preferat și puțin pătrunjel verde. Eu nu am avut și am pus pătrunjel verde uscat. Se mai amestecă puțin, ușor pentru omogenizare.
E delicioasă alături de câteva felii de pâine proaspătă 😋 Eu am savurat-o alături de câteva felii de pâine integrală și… i-am făcut și plating 😊