Ingrediente
Pentru somon
1 file somon (250gr)
Sucul de la 2 lămâi
2 linguri ulei de măsline extra virgin
Sare roz de Himalaya
Piper mozaic proaspăt măcinat
Pentru sosul de lămâie
1 cubuleț unt (25-30gr.)
1 cățel de usturoi
Sucul de la o lămâie
300ml smântână pentru gătit 32% grăsime
Un plic coajă rasă de lămâie (6gr.)
Sare roz de Himalaya
Piper mozaic proaspăt măcinat
1 linguriță amidon de porumb
2 lingurițe apă
Mod de preparare
Somonul se spală, se tamponează cu un șervețel absorbant, se pune într-o tavă împreună cu uleiul de măsline și se condimentează cu sare și piper în funcție de preferințe. Apoi se toarnă sucul de lămâie și se pune tava în cuptorul preîncălzit la 180° pentru 20 minute. Între timp se prepară sosul de lămâie. Se pune la topit untul într-o cratiță mică pentru sosuri și se adaugă usturoiul pisat. Se lasă 1 minut cât să își elibereze aromele usturoiul. Apoi se adaugă sucul de lămâie, coaja rasă de lămâie și smântână pentru gătit. Se condimentează cu sare și piper în funcție de preferințe și se lasă la foc mediu până când începe să fiarbă. Apoi se amestecă amidonul cu cele 2 lingurițe de apă și se adaugă peste sos. Se mai lasă 1-2 minute până când compoziția primește consistența unui sos, amestecându-se continuu. Apoi se adaugă sosul peste somonul copt în cuptor. E delicios alături de puțină salată 😋