Ingrediente
Pentru aluat
250gr faină
100gr unt 82% grăsime
1 ou
100gr zahăr pudră
6 linguri apă rece
1 linguriță esență de vanilie
Pentru crema de vanilie
3 gălbenușuri
250ml lapte
50gr zahăr
20gr amidon
1 linguriță esență de vanilie
Pentru sosul de căpșuni
200gr căpșuni
100gr zahăr
Pentru decor
200gr căpșuni
Mod de preparare
Pentru aluat se mixează untul cu zahărul pudră până devine cremos. Se adaugă oul și esența de vanilie și se mixează pentru omogenizare. Apoi se adaugă apa și se mai amestecă o dată. Apoi se adaugă pe rând puțin câte puțin făina. Se obține un aluat moale și lipicios, care se pune în folie de aluminiu și se lasă în frigider peste noapte. A doua zi se frământă aluatul cu puțină faină până când se obține un aluat omogen care nu se lipește de mâini. Se întinde aluatul într-un strat subțire, apoi se pune într-o formă de tartă. Se presează cu degetele și se ia excesul de aluat de pe marginile tăvii. Se înțeapă cu o furculiță ca să nu se umfle la copt.
Apoi se pune tava în cuptorul preîncălzit la 180° pentru 15 minute până se rumenește frumos. Nu îl lăsați mai mult de 15 minute la cuptor, tarta se va întări și va deveni casantă.
Pentru sosul de căpșuni se spală, se curăță și se feliază căpșunile, se adaugă zahărul și se pun la fiert la foc mediu până când compoziția primește consistența unui sos. Apoi se pune puțin la răcorit și apoi se întinde pe toată suprafața tartei.
Pentru crema de vanilie se pune laptele la fiert la foc mic. Într-un bol se mixează gălbenușurile cu zahărul până când se obține o compoziție cremoasă. Apoi când compoziția devine cremoasă se adaugă amidonul și se amestecă pentru omogenizare. Apoi se toarnă încet puțin câte puțin laptele fierbinte, mixând continuu. Apoi se pune compoziția obținută în vasul în care am fiert laptele și se lasă la fiert la foc mic, amestecând continuu ca să nu se formeze cocoloașe. Se adaugă esența de vanilie. Când compoziția primește consistența unei budinci se pune deoparte și se lasă puțin la răcorit. Apoi se întinde peste sosul de căpșuni, astfel încât să se umple crusta de tartă.
Se decorează în funcție de preferințe cu căpșuni, apoi se păstrează la frigider până în momentul servirii.
One Reply on “Tartă cu căpșuni și cremă de vanilie😋”
🤩