Tort de ciocolată fără faină cu mousse de cafea 😋


Ingrediente
Pentru blatul de ciocolată fără făină
110gr unt 82% grăsime
150gr ciocolată amăruie 70% cacao
3 ouă
100gr zahăr
8gr pudră de cacao
Un praf de sare


Pentru mousse de cafea
2 gălbenușuri
100gr zahăr
12gr amidon de porumb
160ml lapte cald
1 linguriță esență de vanilie
1 lingură nes
5gr gelatină
2 linguri apă rece
200ml smântână pentru frișcă neîndulcită
Pentru decor
1 linguriță cacao Nesquik


Mod de preparare
Mai întâi se prepară blatul de ciocolată. Se separă ouăle. Ciocolata și untul se topesc la bain marie sau se pun într-un bol în cuptorul cu microunde pentru 2 minute, apoi se amestecă pentru omogenizare și se lasă puțin la răcorit. Albușurile se mixează cu ajutorul unui mixer până se formează spuma, apoi se adaugă pe rând câte o lingură de zahăr până se formează vârfuri tari. După ce s-a răcorit puțin ciocolata topită se mixează cu un mixer adăugându-se pe rând câte un galbenuș, apoi cacao și praful de sare. Se încorporează spuma de albușuri în compoziția de ciocolată amestecându-se ușor cu o spatulă de sus în jos. Apoi se pune compoziția într-o formă de copt cu pereți detașabili, tapetată cu hârtie de copt.

Se pune tava în cuptorul preîncălzit la 180° pentru 25 de minute. Când tortul de ciocolată e copt, se scoate și se lasă la răcit la temperatura camerei. Cât timp blatul se răcește se prepară mousse-ul de cafea. Se mixează gălbenușurile cu zahărul până când devin cremoase și primesc o culoare galben deschis. Se adaugă amidonul de porumb și se amestecă, apoi se adaugă puțin câte puțin din laptele cald. Apoi se pune compoziția într-o cratiță pentru sosuri. Se pune la foc mic și se lasă până când fierbe și se îngroașă, amestecând continuu. Apoi se ia de pe foc și se adaugă esența de vanilie și nesul. Se amestecă pentru omogenizare. Apoi se pune la răcorit. Se mixează smântână pentru frișcă neîndulcită până când se formează vârfuri rigide. Între timp se amestecă gelatina cu cele 2 linguri de apă rece și se lasă timp de 10 minute, apoi se pune la foc mic și se lasă puțin până se topește. Se adaugă gelatina în compoziția de cafea. Se amestecă pentru omogenizare. Apoi se încorporează frișca cu ajutorul unei palete și se amestecă ușor până se omogenizează compoziția. Se pune mousse-ul de cafea peste blatul de ciocolată. Se nivelează ușor.

Se acoperă tava cu folie alimentară, apoi se pune în frigider pentru minim 4 ore sau peste noapte. Pentru decor am folosit o linguriță de cacao Nesquik.

Share

Lasa un comentariu