File de șalău cu sos de lămâie 😋


Ingrediente:
1 file șalău proaspăt (aproximativ 500gr)
Sare roz de Himalaya
Piper proaspăt măcinat
2-3 linguri ulei de măsline extra virgin
50 ml vin alb
Unt pentru uns tava
1 lingură pesmet
Ingrediente pentru sosul de lămâie:
150 ml vin
1plic coaja de lămâie (nu folosiți coaja lămâilor cumpărate din supermarket chiar dacă sunt bio…)
2-3 lingurițe suc de lămâie
1 linguriță amidon de porumb
1 cubuleț de unt rece
Mod de preparare
Fileul de șalău se spală, se tamponează cu un șervețel absorbant. Se porționeaza sau se lasă întreg. Se condimentează cu sare și piper în funcție de preferințe. Se pune într-o tavă unsă cu unt si presărată cu puțin pesmet. Se stropește cu puțin ulei de măsline extra virgin și vin alb si se pune în cuptorul preincalzit la 200° pentru aproximativ 15-20 minute.
Pentru sos: se amestecă coaja de lămâie cu sucul de lămâie. Se pune la fiert vinul împreună cu amestecul de coaja și suc de lămâie. Se lasă să dea de 2-3 ori în clocot pentru a se elimina alcoolul. Eu am folosit vin alb preparat de tatăl meu. Se amestecă lingurița de amidon cu 2 linguri de apă rece și se adaugă peste vin. Se lasă câteva minute până se îngroașă, apoi se adaugă cubulețul de unt, se amestecă și se stinge focul. Este delicios 😋

Share

Lasa un comentariu