Portokalopita – o prăjitură grecească cu iaurt și portocale 😋

Portokalopita – o prăjitură grecească cu iaurt și portocale… pe care am testat-o anul trecut în Creta și de care, evident, m-am îndrăgostit 😊
Ingrediente
Pentru blat
Un pachet foi subtiri pentru plăcintă 400gr
500gr iaurt grecesc 10%
7oua
200gr zahăr
2 prafuri de copt
1 lingură esența de vanilie
Sucul de la o portocală mare
200ml ulei
200gr de stafide aurii
Pentru sirop
250ml apa
250gr zahăr
Sucul de la 3 portocale mari
Un baton scorțișoară
Câteva felii de portocale


Mod de preparare
Foile de plăcintă se desfac una cate una și se așează într-o tavă și se lasă peste noapte la uscat.

Apoi, dimineața se rup cu mâinile.

Se prepară siropul. Apa și zahărul se pun la fiert împreună cu batonul de scorțișoară. Se lasă 10 minute după ce începe să fiarbă apoi se adaugă sucul de portocale și feliile și se mai lasă la fiert 5minute. Apoi se pune la răcit.

Se prepară aluatul. Iaurtul se pune intr-un vas mai mare și se amestecă cu cele 2 prafuri de copt si se lasă să se activeze. Ouăle se bat cu zahărul și esența de vanilie foarte bine până își schimbă culoarea și consistență, apoi se adaugă treptat uleiul și apoi sucul de portocale. La sfârșit se adaugă amestecul de iaurt și praf de copt. Apoi stafidele (pe care eu le-am hidratat în prealabil). Apoi se adauga foile de plăcintă rupte și se amestecă foarte bine cu o spatula. Aluatul obținut se pune într-o tavă unsa cu unt și se pune la copt în cuptorul preincalzit la 180° timp de 45 minute.

Apoi se scoate și se taie bucăți mai mari și se pune siropul de portocale. Se lasă la răcit sau peste noapte.

Share

Lasa un comentariu