Mere, scorțișoară, vanilie, cremă de zahăr ars și un blat de cacao îmbibat în sirop de zahăr caramelizat… delicios 😋
Pentru criticii mei culinari… crema de zahăr ars e super trendy, are aspect de cașcaval pentru că, îndrăgostită fiind… de viață, am uitat să pun apă în tavă… 😜😅 Dar e delicioasă și așa trendy… e o cremă de zahăr ars aerată 😜😃
Tort de mere cu cremă de zahăr ars
Ingrediente:
Pentru caramel:
10 linguri de zahăr
Pentru compoziția de mere:
6 mere curățate și tăiate cuburi
20gr unt
50ml apă
1/2 linguriță scorțișoară
Pentru cremă
8 ouă
200gr zahăr
2 plicuri zahăr vanilat
1 litru lapte
1 linguriță esență de vanilie
Pentru blat
4 ouă
40gr zahăr
25gr faină
15gr cacao
Mod de preparare
Se topește zahărul și se lasă usor să se caramelizeze, apoi se pune într-un vas termorezistent și se lasă la răcit. Merele tăiate cubulețe se călesc puțin în unt. Se adaugă scorțișoară și se lasă până când se înmoaie puțin. Apoi se pun peste caramel. Pentru cremă se mixează ouăle cu zahărul și zahărul vanilat până când compoziția își triplează volumul, aproximativ 10 minute. Apoi se adaugă un litru de lapte și esența de vanilie și se mai mixeaza puțin. Se toarnă întreaga cantitate peste mere și se pune în cuptorul preincalzit la 180° pentru 40 de minute. Pentru blat se separa albusurile de gălbenușuri. Se bat albusurile spumă tare lucioasă. Se încorporează pe rând cele 4 gălbenușuri. Separat se amestecă făină cu cacao. Se adaugă peste compoziția de ouă și se amestecă ușor cu o spatulă să nu se lase spuma. Se toarnă compoziția de blat peste crema scoasă din cuptor și se niveleaza usor. Apoi se mai pune tortul la cuptor pentru încă alte 40 de minute. Se răcește la temperatura camerei, apoi se pune la rece pentru minim 4 ore înainte de scoaterea din formă. De această dată am folosit o formă guguluf din silicon.