Ingrediente:
250 gr file de somon
400 gr morcovi baby congelați
2 linguri ulei de măsline extra virgin
6 linguri suc de lămâie
3 linguri miere de albine
2 căței de usturoi mari
2 linguri melasă de rodie
1/2 linguriță praf de ghimbir
1/2 linguriță cimbru uscat
1/2 linguriță sare roz de Himalaya
1/2 piper proaspăt măcinat
Opțional pentru un plus de culoare și savoare un praf de Chili sau Harissa și puțin pătrunjel verde uscat
Mod de preparare
Somonul se spală și se tamponează cu un șervețele absorbant. Se pune într-o tavă tapetată cu folie de aluminiu suficient de mare cât să îl învelească și o bucată mică de hârtie pentru copt și se condimentează cu sare și piper în funcție de preferințe.
Morcovii baby se pun într-o cratiță cu 200 ml apă și puțină sare și se lăsa la fiert sub capac, la foc mediu 15-20 de min, pâna se gătesc. Intre timp se prepară un dressing din uleiul de măsline extra virgin, sucul de lămâie, mierea, melasa de rodie, usturoiul pisat, praful de ghimbir, cimbrul uscat, sare si piper în funcție de preferințe.
Din dressingul obținut se adaugă 3-4 linguri peste somon.
Se învelește ușor somonul în folia de aluminiu și se pune în cuptorul preîncălzit la 180° pentru 15 minute.
Dressingul rămas se adăuga peste morcovii baby când aceștia sunt gătiți și se lăsa 5-10 minute la foc mic fără capac, pentru îmbinarea aromelor și o ușoară caramelizare.
După cele 15 minute, somonul se dezvelește ușor de folia de aluminiu și se unge cu sosul din folie cu ajutorul unei pensule de bucătărie. Apoi se pune iar în cuptor pentru 3-5 minute, dezvelit de folia de aluminiu, pentru a se rumeni ușor. Somonul la cuptor alături de sote-ul de morcovi baby este delicios 😋