Ingrediente
750gr ricotta
6 ouă
200gr zahăr brun
200gr smântână pentru gătit
50gr unt 82% grăsime
100gr făină
60gr gris
200gr merișoare
2 pliculețe coajă de lămâie
2 lingurițe esență de vanilie
2 lingurițe esență de portocală
1 praf de sare
3-4 linguri zahăr pudră (opțional)
Mod de preparare
Se hidratează merișoarele timp de 15 minute într-un bol cu apă fierbinte. Apoi se scot pe șervețele absorbante și se tamponează bine. Într-un bol se mixează ouăle cu zahărul brun. Apoi se adaugă smântâna pentru gătit, ricotta scursă de zer și untul topit și răcorit.
Se amestecă ușor pentru omogenizare. Apoi se adaugă esența de vanilie și esența de portocală, coaja de lămâie, praful de sare, făină și grisul. Se amestecă ușor pentru încorporarea tuturor ingredientelor. Se obține o compoziție cremoasă și foarte aromată.
Se adaugă merișoarele hidratate și se amestecă ușor cu o lingură de lemn.
Apoi se pune compoziția obținută într-o tavă cu pereți detașabili, tapetată cu hârtie de copt. Se pune tava în cuptorul preîncălzit la 170° cu aer circulant, pentru 50-60 de minute.
Pasca se va rumeni ușor în timpul coacerii, dar dacă va avea tendința să se rumenească mai repede, acoperiți tava cu folie de aluminiu. Pasca se lasă la răcorit foarte bine, câteva ore după ce e scoasă din cuptor (4-5 ore) sau pe timpul nopții, înainte de feliere.
Opțional, pentru un plus de savoare și decor, se pudrează cu zahăr pudră 😋