Ingrediente
Pentru aluatul fraged
300gr făină
250gr unt
100gr zahăr brun
1 galbenuș de ou
Pentru cremă
800gr brânză de vaci
2 ouă și un albuș rămas de la aluat
150gr zahăr pudră
2 lingurițe esența de vanilie
Pentru compoziția de mere
5 mere roșii
4 linguri zahăr brun
1/2 linguriță scorțișoară măcinată
Opțional 50gr fulgi de migdale
Zahăr pudră pentru pudrat
Mod de preparare
Într-un bol mai mare se amestecă făina cu zahărul brun. Se adaugă gălbenușul de ou și untul rece tăiat cubulețe.
Se amestecă cu ajutorul mâinii până se obține un aluat.
Se întinde 3/4 din aluatul obținut într-o tavă cu pereți detașabili, tapetată cu hârtie de copt. Apoi se pune tava în frigider pentru 10-15minute, înainte de a se pune în cuptor.
Restul aluatului se învelește în folie alimentară și se pune în congelator.
Cât timp stă tava cu aluat în frigider se pregătesc merele. După cele 15 minute se pune tava cu aluat în cuptorul preîncălzit la 180° pentru 15 minute. Merele se curăță de coajă și cotoare.
Se dau pe răzătoare mare. Eu le-am tocat grosier cu ajutorul unui robot de bucătărie. Apoi se scurg bine de sucul lăsat.
Merele scurse de suc se amestecă cu cele 4 linguri de zahăr brun și scorțișoară.
Pentru crema de brânză se adaugă într-un bol brânza de vaci, zahărul pudră, cele 2 ouă întregi și albușul rămas de la aluat și esență de vanilie. Se mixează ușor compoziția cu ajutorul unui mixer până se obține o cremă.
Crema obținută se adaugă în tavă peste blatul fierbinte.
Apoi se presară merele, ușor pentru a nu se scufunda în crema de brânză.
Se presară câțiva fulgi de migdale.
Apoi se dă aluatul păstrat la congelator pe răzătoare mare și se împrăștie deasupra merelor.
Se mai adaugă câțiva fulgi de migdale și se pune tava înapoi în cuptor pentru alte 40-45 de minute. După cele 45 de minute se scoate tortul de mere cu brânză de vaci din cuptor și se lasă bine la răcorit, aproximativ o oră înainte de feliere. Opțional se pudrează cu zahăr pudră.
Se păstrează 2-3 zile în frigider. Este delicios😋