Tartă Tatin 😋


Ingrediente
Pentru blat
115gr unt 82% grăsime
220gr făină
1 galbenuș de ou
60ml apă rece (de la frigider)
1 praf de sare
Pentru merele caramelizate
7-8 mere Gala
150gr zahăr brun
80gr unt 82% grăsime
45ml apă
Sucul de la 2 lamâi
1 praf de scorțișoară

Mod de preparare
Se prepară prima dată aluatul. Într-un bol se amestecă făina cu praful de sare și untul rece tăiat bucățele mici. Se folosește o furculiță. Apoi se adaugă apa și gălbenușul de ou și se amestecă bine cu furculița până se obține un aluat omogen.

Se formează o bilă din aluat și se învelește în folie alimentară. Apoi se pune în frigider pentru o oră.

Între timp se pregătesc merele caramelizate. Puteți folosi orice tip de mere. Eu am ales merele roșii Gala, delicioase și produse în România. Acest tip de mere sunt ideale pentru tarta Tatin. Merele se curăță, se scot cotoarele și se taie în sferturi. Apoi se stropesc cu suc de lămâie. Eu am folosit sucul de la 2 lamâi bio mai micuțe.

Într-o cratiță se adaugă zahărul brun și apa. Se pune la foc mediu și se lasă până se topește zahărul. Apoi se ia de pe foc și se adaugă untul. Se amestecă până se topește untul și se obține o compoziție omogenă.

Se toarnă caramelul obținut în tavă și se pun sferturile de măr cu tăietura în sus. Se presară puțină scorțișoară.

Apoi se pune tava pe foc pentru aproximativ 10 minute până se gătesc merele pe jumătate.

Se întinde aluatul pe un blat cu făină și se decupează o fâșie puțin mai mare decât tava.

Se pune aluatul deasupra merelor. Se introduce marginile aluatului pe lângă mere… eu m-am grăbit și am uitat de această dată 😁🙈 Se fac câteva forme cu o furculiță pentru a lăsa să iese aburul.

Se pune tava în cuptorul preîncălzit la 190° pentru 35 de minute. Apoi se scoate tava din cuptor și se lasă 5 minute la răcorit.

Apoi se întoarce tava cu ajutorul unui platou sau farfurii întinse pentru a scoate tarta. Se servește caldă.

Este delicioasă 😋 Despre mirosul din bucătărie nu vă spun nimic 😊

Share

Lasa un comentariu