Ingrediente
Pentru compoziția găluștelor
500gr brânză de vaci 2 ouă
50gr gris
50gr făină albă + 50gr pentru modelat
20gr pesmet
1 pliculeț coajă rasă de lămâie
1 lingurițe esența de vanilie
Prune
Pentru compoziția de acoperit găluștele
200gr pesmet
100gr zahăr brun
50gr unt
1 linguriță scorțișoară
Mod de preparare
Brânză de vaci se amestecă cu coaja de lămâie și esența de vanilie. Eu am folosit o brânză de vaci grasă și ușor cremoasă. Nu a fost nevoie să o scurg de zer și să o mai zdrobesc cu furculița. Se adaugă pe rând câte un ou, apoi grisul, pesmetul și făina, amestecându-se foarte bine după adăugarea fiecărui ingredient. Se obține un aluat lipicios.
E foarte important să nu puneți zahăr în compoziția găluștelor, altfel riscați să se dezintegreze la fierbere. În schimb, puteți fi generoși la adăugarea zahărului în compoziția pentru acoperit găluștele. Vă recomand zahărul brun. Se acoperă bolul cu aluat cu folie alimentară și se pune în frigider pentru 30 de minute. Între timp se prepară compoziția pentru acoperit găluștele și se pregătesc prunele.
Se pune untul la topit la foc mediu, apoi se adaugă pesmetul și se lasă la rumenit ușor, amestecând des, aprocimativ 5 minute. Apoi se stinge focul și se adaugă zahărul și scorțișoară.
Într-o oală se pune apă la fiert cu puțină sare. După cele 30 de minute se scoate aluatul pe blatul de lucru presărat cu făină și se frământă ușor cât să îl puteți modela într-un sul mai gros.
Se taie felii mai grosuțe și se adaugă jumătăți sau prune întregi, depinde cât de mari sunt prunele. Eu am folosit jumătăți și sferturi.
Se formează bile. Eu am pregătit găluștele împreună cu băiețelul meu de 6 ani și, după cum se poate observa, găluștele sunt de mărimi diferite 😃
Apoi se adaugă pe rând găluștele în apa care clocotește și se lasă aproximativ 5 minute până când găluștele se vor ridica la suprafața apei. Se scot cu ajutorul unei palete.
Apoi se trec prin compoziția de pesmet. Sunt delicioase 😋