Ingrediente
1 file somon (250gr)
Sucul de la o portocală
3 linguri vin alb sec
1 lingură ulei de măsline extra virgin
1/2 linguriță cimbru uscat
Sare roz de Himalaya
Piper mozaic proaspăt măcinat
Mod de preparare
Somonul se spală sub jet de apă rece și se tamponează cu un șervețel absorbant. Se pune într-o tavă tapetată cu folie de aluminiu suficient de mare cât să îl învelească. Se condimentează cu sare și piper în funcție de preferințe. Într-un bol se amestecă sucul de portocală cu vinul alb, uleiul de măsline și cimbrul uscat sau crenguțe de cimbru proaspăt dacă aveți. Se unge foarte bine somonul cu sosul obținut, cu ajutorul unei pensule pentru bucătărie. Restul sosului se toarnă ușor peste pește.
Se învelește somonul ușor în folia de aluminiu, având grijă să nu se scurgă sosul în tavă. Se pune tava în cuptorul preîncălzit la 180° pentru 10 minute.
Apoi se dezvelește ușor somonul, se mai unge cu puțin sos și se lasă în cuptor alte 5-10 minute.
Este delicios alături de garnitura sau salata preferată. Eu am ales o salată din orez brun integral cu ridichi, puțin ulei de susan, sare, piper proaspăt măcinat și un strop de oțet de orez și câteva roșii cherry ecologice, delicioase și foarte dulci 😋