
Ingrediente
250gr linte verde
2 tije rubarbăr
4 cartofi
2 morcovi
1 rădăcină pătrunjel
1/4 rădăcina țelină
3 căței de usturoi
2 cm ghimbir ras
4 linguri ulei de răpiță
250gr bacon cubulețe
500ml roșii pasate
1 linguriță coriandru boabe
1/2 linguriță chimion măcinat
1/4 linguriță Harrisa sau Chili
Sare roz de Himalaya
2 lingurițe leuștean uscat

Mod de preparare
Morcovii, rădăcina de țelină și pătrunjelul se curăță, se spală și se taie cubulețe, apoi se călește în 2 linguri de ulei vegetal până se înmoaie puțin. Se pune la foc o oală cu 3-4 litri apă, iar când începe să clocotească se adaugă legumele călite cu tot cu ulei. Se adaugă o linguriță cu sare și se lasă la fiert la foc mediu. Cartofii se curăță, se spală și se taie cubulețe. Lintea verde se lasă la înmuiat o oră înainte de prepararea ciorbei. După 10-15 minute de la adăugarea legumelor, se adaugă lintea verde scursă de apă, apoi cartofii și se mai lasă alte 15-20 de minute la fiert înainte de adăugarea rubarbărului. Rubarbărul se curăță de pielița exterioară, se spală și se taie cubulețe de aproximativ 2cm. Apoi se adaugă în ciorbă. Baconul cubulețe se pune la prăjit împreună cu 2 linguri de ulei vegetal încins. După ce s-a rumenit baconul se scoate pe o farfurie. În untura scursă de la bacon se adaugă usturoiul pisat, ghimbirul ras, chimionul, coriandru măcinat cu ajutorul unui mojar și Harrisa sau chili. Harrisa e un condiment tunisian asemănător cu chili. Se lasă un minut cât să își elibereze aromele, apoi se adaugă roșiile pasate. Se mai lasă alte 2 minute la foc, amestecându-se pentru îmbinarea aromelor. Apoi se toarnă sosul astfel obținut în ciorbă. Se adaugă și bucățile de bacon prăjit și se mai lasă 5-10 minute la foc mediu. Se potrivește cu sare și se adaugă leușteanul tocat verde sau uscat. Apoi se stinge focul. Ciorba de linte verde și rubarbăr e delicioasă, dulce-acrișoară și aromată 😋
