
Ingrediente
Pentru blatul de ciocolată (fără făină)
110gr unt 82% grăsime
150gr ciocolată neagră 50% cacao
3 ouă
100gr zahăr brun
8gr cacao neagră
1 praf de sare

Pentru crema de lămâie
200ml frișcă lichidă neîndulcită
340gr lapte condensat
1 plic gelatină hidratată conform instrucțiunilor de pe pachet
4 linguri suc de lămâie
1 plic coajă rasă de lămâie (6gr)
1 linguriță esență de vanilie
Opțional 50gr zahăr pudră




Mod de preparare
Se prepară prima dată blatul de ciocolată. Se separă ouăle. Într-un bol se amestecă untul cu ciocolată și se pune la topit la bain marie sau 2 minute în cuptorul cu microunde, apoi se amestecă bine pentru omogenizare și se lasă la răcorit puțin. Se mixează albușurile, apoi după ce se formează vârfuri moi se adaugă câte o lingură de zahăr, mixând în continuare până când veți termina zahărul și veți obține o spumă de albușuri tare și lucioasă.

Amestecul de ciocolată cu unt topit se mixează și se adaugă pe rând câte un galbenuș. Apoi se adaugă praful de sare și cacao și se mai mixează puțin pentru omogenizare.

Cu ajutorul unei spatule se încorporează spuma de albușuri în compoziția de ciocolată, cu mișcări de jos în sus.

Apoi se pune compoziția obținută într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se nivelează frumos și se pune tava în cuptorul preîncălzit la 180° pentru 25 de minute.

După ce s-a copt blatul de ciocolată, se lasă la răcorit la temperatura camerei. Între timp se prepară crema de lămâie.

Se mixează smântână pentru frișcă. Dacă doriți să puneți zahăr, atunci acum este momentul. Zahărul se adaugă peste frișca mixată. Se adaugă esența de vanilie, laptele condensat și se mai mixează puțin pentru omogenizare. Apoi se adaugă coaja de lămâie și sucul de lămâie. Se mixează pentru omogenizare. La final se adaugă gelatina hidratată conform instrucțiunilor de pe pachet și încălzită foarte puțin. Se mixează pentru încorporarea gelatinei, apoi se adaugă crema peste blatul de ciocolată.

Se nivelează frumos și se pune în frigider pentru 6 ore sau peste noapte. Pentru decor am folosit coajă rasă de lămâie și felii de lămâie.


Tortul de ciocolată cu cremă de lămâie (fără făină) este un desert delicios, blatul are consistența unei ciocolate de casă, iar crema este aerată și poate fi un desert răcoritor dacă nu aveți pune zahăr în cremă 😋







