
Ingrediente
500gr carne tocată amestec vită/porc
1 ou
3 morcovi
1 rădăcină pătrunjel
1/3 rădăcina țelină
2 linguri ulei vegetal
1/2 cană de orez
Sare roz de Himalaya
Piper negru măcinat
2 linguri fulgi de ardei roșu
2 linguri tarhon în oțet
3 gălbenușuri
300ml smântână pentru gătit 32% grăsime
3-4 litri apă
1-2 linguri suc de lămâie sau oțet alb



Mod de preparare
Într-o oală se pun 3-4 litri de apă la fiert. Morcovii, pătrunjelul rădăcină și țelina se curăță și taie cubulețe. Eu le-am mărunțit grosier cu ajutorul unui robot de bucătărie de această dată. Se pun legumele într-o cratiță cu cele 2 linguri de ulei vegetal și se lasă câteva minute la foc mediu până se înmoaie puțin, amestecându-se des. Apoi se pun legumele în apă împreună cu uleiul în care s-au prăjit. Se lasă la fiert la foc mediu aproximativ 20 de minute, timp în care se prepară perișoarele. Carnea tocată se condimentează cu sare și piper în funcție de preferințe și se amestecă cu un ou. Apoi se formează perișoarele în funcție de preferințe mai mari sau mai micuțe. Puteți să vă ungeți mâinile cu puțin ulei înainte de a forma perișoarele. Apoi se pun perișoarele în ciorbă pe rând una câte una. Se adaugă sare în funcție de preferințe și fulgii de ardei roșu. Apoi se lasă la fiert, la foc mediu până când se gătesc perișoarele. Spre final se adaugă orezul spălat în prealabil în 3 ape și tarhonul tocat. Când perișoarele sunt gătite și orezul este fiert se stinge focul și se lasă ciorba câteva minute la răcorit (aproximativ 30 de minute). Între timp se amestecă gălbenușurile de ou cu smântână pentru gătit până când se obține un amestec omogen. Apoi se adaugă deresul treptat în ciorbă, amestecându-se cu o spatulă sau lingură de lemn. Eu, de obicei pun 2-3 polonice cu ciorbă în bolul cu deres, amestec bine pentru omogenizare, apoi torn amestecul obținut în ciorbă. Se potrivește cu sare și se adaugă sucul de lămâie sau oțetul alb în funcție de preferințe.


